Staklo je jedan od najstarijih materijala kojeg čovječanstvo poznaje i služi se njime. Prve staklene predmete, preteče današnjih čaša, izrađivali su lončari u Mezopotamiji 4500. godine prije nove ere. Iznenađuje podatak da je struktura takvih čaša bila vrlo slična čašama kakve se i dan danas proizvode od silikata. Naravno, to je samo jedan od materijala koji služi za proizvodnju čaša. Današnji razvoj tehnologije uključuje vrlo moderne strojeve te upotrebu raznih drugih materijala, iako se čaše negdje još uvijek proizvode ručno tj. puhanjem.

Teško je reći koliko u današnje vrijeme na svijetu postoji proizvođača i vrsti čaša. Razlikuju se načinom na koji su proizvedene, vrstom materijala od kojega su napravljene, dimenzijama, zapremninom, izgledom, nazivom, itd.

Ako ste tradicionalni, potražiti ćete upravo čašu kakva je potrebna za određenu vrstu koktela. Naravno, iako “prava čaša” može biti vrlo relativan pojam i stvar osobne procjene i ukusa, preporučuje se da se kod odabira čaše za koktel vodite vlastitom procjenom. Ako koktel kojeg ste napravili stane u čašu koju ste odabrali, a još k tome je ukusan i dobro izgleda – to je to!

Dolje su prikazane najčešće upotrebljavane čaše koje se koriste za posluživanje koktela. Sigurno je da ćete se susretati i s njihovim drugačijim nazivima. Primjer je lowball čaša koju negdje zovu još i tumbler ili oldfashioned čaša. Imajte to u vidu kada naiđete na drugačije nazive. Također, zapremnine dolje navedenih čaša nisu uvijek i svugdje iste pa imajte to na umu.

Collins čaša – čaša koja se koristi za posluživanje miješanih pića, posebno Tom Collins i John Collins koktela. Cilindričnog je oblika te je uža i viša od highball čaše. Zapremnina collins čaše je između 300 i 400 ml.

Highball čaša – čaša koja ima ravno dno i obično je zapremnine između 240 i 350 ml. Koristi se za posluživanje highball koktela kao i ostalih miješanih pića. Highball čaša je viša nego lowball čaša ali i manja i šira od collins čaše.

Lowball čaša (Old Fashioned ili Tumbler ili Rocks) – niska čaša širokog oboda i debljeg dna za posluživanje alkoholnih pića kao što je npr. whisky s ledom ili za posluživanje koktela kao što je Old Fashioned po kojemu je i dobila ime. Zapremnina takve čaše je između 180 i 250 ml.

Čaša za brandy (Brandy snifter) – čaša na kratkom stalku čiji dio u koji se toči piće ima prošireno dno te relativno uzak vrh. Uglavnom se koristi za serviranje odležanih smeđih alhoholnih pića kao što su brandy, bourbon ili neke vrste whiskyja. Zapremnine je između 180 i 240 ml.

Shot čaša – vrlo mala čaša različitih oblika. Postoji velika šarolikost u veličini shot čaša u pojedinim državama no ovdje generalno govorimo o čaši zapremnine između 30 i 50 ml.

Cocktail čaša – čaša na stalku čiji dio u koji se toči piće ima usko dno i široki vrh. Služi za posluživanje raznih pića kao što je npr. Martini, ali i koktela kao što su Vodka Martini, Cosmopolitan, Manhattan, Brandy Alexander i dr. Zapremnina takvih čaša je između 90 i 120 ml. Postoje i veće od 180 do 300 ml ali se rijetko koriste.

Irish coffee čaša – čaša koja može biti s ravnim dnom ili pak na kratkom stalku zapremnine između 240 i 360 ml.

Čaša za bijelo vino – čaša koja ima stalak i koja ima uži dio u koji se toči vino u odnosu na čašu za crno vino. Zapremnina takve čaše je između 150 i 180 ml.

Čaša za crno vino – čaša koja ima stalak te je dio u koji se toči vino širi nego kod čaše za bijelo vino. Zapremnina takve čaše je između 150 i 180 ml.

Čaša za pivo – čaša koja se koristi uglavnom za točenje piva, a ima ih u vrlo različitim oblicima i dimenzijama. To može ovisiti o vrsti pive koja se toči u njih, podneblju, običajima, kao i mnogim drugim činiocima. Također, čaše za pivo ne moraju nužno biti napravljene od stakla već i od keramike, gline, metala i drva. Čaše za pivo imaju vrlo različite zapremnine ali generalno možemo reći da je to između 200 i 500 ml. Postoje čaše zapremnine od jedne litre i više.

Cordial čaša – mala čaša na stalku u kojoj se obično poslužuju pića koja se služe poslije jela. Prosječna zapremnina čaše je između 90 i 120 ml.

Čaša za šampanjac – čaša na stalku specijalno dizajnirana prvenstveno za kušanje šampanjca. Obično dolaze u dva različita oblika – flute i coupe. Flute je uska čaša na viskom stalku zapremnine između 180 i 300 ml. Coupe je plića čaša tanjurastog oblika zapremnine između 120 i 240 ml. Kada se pije šampanjac čaša se obavezno drži za stalak.