U 17. stoljeću, britanski doseljenici u zapadnu Indiju kultivirali su plantaže šećerne trske i time omogućili ekonomski prosperitet tih krajeva. Potrebom za mnogo radnika, te plantaže su otvorile mogućnosti za vrlo unosan posao. Takvo širenje posla napravilo je od mnogih ljudi robove. Kapetani brodova bi s teretom ruma iz luka u Novoj Engleskoj krenuli prema zapadnoj Africi. Tamo bi mijenjali svoj teret za mnogo crnog roblja kojeg bi doveli u Indiju i tamo ih pak mijenjali za šećerni sirup. Njega su transportirali svojim brodovima natrag u Novu Englesku, Connecticut i New York gdje bi se preradom sirupa dobivao rum. Ti kapetani su, naravno, ponavljali svoje rute te tako stvarali veliki profit. Takva vrsta posla je postala poznata kao “triangle trade” ili u slobodnom prijevodu “trgovanje u trokutu”.

Rum možemo podijeliti u tri osnovne kategorije: svijetli (light), zlatni (gold) i tamni (dark). Svijetli rum se tradicionalno proizvodi na južnim karipskim otocima, Puerto Ricu i Trinidadu. Obično, svijetli rum treba dozrijevanje ne dulje od 6 mjeseci (iako može i od 1 do 4 godine) u hrastovim bačvama. Poznatije vrste svijetlog ruma su Bacardi, Havana Club, Appleton, Cruzan i Mount Gay. Zlatni rum ima karakterističnu jantarnu boju. Dozrijeva barem šest mjeseci u drvenim bačvama te zbog toga ima slađi i bogatiji okus od svijetlog ruma. Poznatije vrste zlatnog ruma su Bacardi, Havana Club, McDowell’s i Pernod Richard. Tamni rum je rezultat duljeg dozrijevanja – od 3 do 7 (neki čak do 12) godina. Tamni rum je puno aromatičniji od svijetlog ruma te ima bogatiji i dimni okus. Proizvodi se u tropskim područjima, na otocima Jamaica, Haiti i Martinique. Poznatije vrste tamnog ruma su Myer Dark, Black Seal i Dark & Stormy.

Šećerna trska je glavni sastojak u proizvodnji ruma. Prvo se šećerna trska kuha, a ostaci taloga se vrte miješajući, sve dok ne kristaliziraju. Nakon toga se sastojci odvajaju iz nastale mase. Ta masa je znana kao melasa ili sirup. Ona se tada prokuhava, uz dodatak vode i kvasca, nakon čega se smješta u hrastove bačve na dozrijevanje. Da bi se proizveo tamniji i začinjeniji rum, dodaje se karamela. Primjer takvog ruma je Captain Morgan. Evo i nekoliko, ne tako čestih, vrsti ruma:

Puerto Rican Rum – označen je kao zlatni rum i dozrijeva minimalno 3 godine.

Virgin Islands Rum – obično je suh i vrlo sličan portorikanskom rumu.

Demeraran Rum – potječe iz Guayane i to je tamni rum; sadrži velik postotak alkohola (oko 75%).

Jamaican Rum – dobiva se prirodnom fermentacijom koja traje oko 3 tjedna i to tako da kvasac “sjedne” na površinu smjese. Rum se nakon toga destilira dvostruko i dozrijeva u hrastovim bačvama barem 5 godina. To je tamni rum koji svoju boju duguje dodatku melase odnosno šećernog sirupa.

Martinique i Haitian Rum – rum dobiven od soka šećerne trske, a ne od sirupa. Sok se koncentrira, destilira i stavlja na dozrijevanje.

Batavia Rum – posebno aromatičan rum s otoka Java proizveden od crvene riže od koje se prave mali kolačići koji se stavljaju u šećerni sirup (melasu) da bi prirodno fermentirali. Tako napravljen rum nakon toga zrije 3 godine na otoku Java nakon čega se isporučuje u Nizozemsku na daljnje dozrijevanje koje traje do 6 godina.

Aquardiente de Cana Rum – ime dano rumu koji se proizvodi u južnoj Americi. Vrlo popularan je rum Cachaca koji se proizvodi u Brazilu.

Rumovi koji sadrže oko 75% alkohola, kao npr. Demeraran, odlični su kao dodatak koktelima, a pogotovo jelima i desertima koje trebamo flambirati.

Kao i brandy, i rum je puno ukusniji kada se poslužuje na sobnoj temperaturi. Ako ga se stavi pod otvoreni plamen doći će do izgaranja alkohola čime se stvara originalan intenzivan miris.

Koktele čiju osnovu čini rum možete potražiti ovdje.