OSNOVNA PRAVILA

Nemojte se bojati eksperimentirati. Pokušajte smisliti koktel potpuno nov za vas i vaše goste, a s vremenom neznatno mijenjajte recept kako biste ugodili gostima i sebi.

Da li netko od vaših gostiju pije pivo? Uvijek ga imajte i držite ga u frižideru.

Imajte barem 1 kg leda po jednoj osobi po satu. Ako je vrijeme toplije, može i više.

Likera morate imati toliko da možete napraviti jedan koktel po osobi po satu.

Pića koja služe kao dodaci vašim koktelima, tzv. mješači (mixers tj. razni sokovi, juicevi, likeri, kordijali, bitteri i dr.), obavezno držite na hladnom. Time ćete uštedjeti na ledu, a i kokteli će se bolje izmiješati.

Nikada, ali baš NIKADA, ne koristite čašu da biste zagrabili led!!!

Ako ste primorani kupovati jeftinije likere, tada ih koristite u koktelima koji sadrže juiceve ili slatko vrhnje. Razlog tome je što jeftini likeri znaju biti, ovisno o vrsti, ili trpki, ili gorki, a neki čak znaju imati odbojan i okus i miris.

Nikada u koktele, koje pripremate u shakeru, ne stavljajte pića koja sadrže ugljični dioksid (CO2), osim ako to nije navedeno u recepturi. To može dovesti do zamućenosti koktela pa čak i do toga da koktel uopće ne uspije.

Za koktele upotrebljavajte soda vodu. Mineralnu vodu upotrijebite jedino ako to nalaže receptura.

Limunov ili narančin sok stavlja se uvijek prije ostalih sastojaka, osim ako u recepturi nije drugačije navedeno.

Upotrebljavajte samo sok od svježeg limuna i naranče. Ako se u koktel stavlja limunova ili narančina kora, treba tanko odrezati samo obojeni dio kore i spustiti u gotov koktel. Treba li uopće napomenuti da voće, prije rezanja, treba oprati?

Osvježavajuća pića poslužite sa slamčicom.

Kada radite cocktail-party, vrlo je vjerojatno da će društvo koje sjedi prije doći pod utjecaj alkohola od onih koji stoje. Imajte to na umu te prilagodite količine alkohola u koktelima koje pripremate.

Primjetiti ćete da mlađi gosti naginju konzumiranju nekoliko vrsti koktela, dok se stariji i “iskusniji” u pravilu “zalijepe” za jedan koktel ili pivo. Stoga, za party kupujte pića prema prilici.

DEKORACIJA PIĆA

Razlika između dobrog i odličnog koktela ne svodi se samo na to kako je izmiješan, već i kako izgleda i kako miriši. Kao ponosna i savjesna osoba, pobrinuti ćete se da vaš koktel vizualno stimulira. Naravno, nemojte pretjerivati – tri slamčice od kojih se ne zna koja ima više različitih boja na sebi i još dva puta toliko različitijih jeftinih i superultrašarenih malih plastičnih kišobrančića… to stvarno izgleda neuredno, neprivlačno i kičasto. Dodavajući pravu količinu i vrstu ukrasa, postići ćete savršeni balans. Time ćete također i vizualno naznačiti o kakvom je koktelu riječ odnosno kakvi se sve okusi mogu očekivati u samom koktelu. Npr. jedna kriška limuna ili limete govori da je koktel oštar i svjež, dok višnja ili komadić dinje direktno nagovještavaju mirisan i okrepljujući koktel. Neki kokteli tradicionalno imaju dodatak bez kojega, jednostavno rečeno, to nije to. Primjer je Dry Martini, u koji se obavezno stavlja maslina, ili Margarita, na čije se rubove čaše stavlja sol. To se čini tako da se čaša prvo jako dobro ohladi (zaledi), nakon čega se, s rubom prema dolje, gurne nekih 1/2 centimetra u posudicu u kojoj je sol.

Voće igra vitalnu ulogu u pripremi koktela. Mnogi kokteli zahtjevaju upotrebu raznog svježeg voća, pa je važno imati dovoljnu količinu pri ruci kada pripremate party. Voće je važno ne samo kao dodatak koktelima, već i kao vizualan doživljaj.

DODACI KOKTELIMA

Za uspješan party trebati ćete, osim alkoholnih pića, likera, cordiala i bittera, još neke “dodatke” s kojima ćete biti u mogućnosti pripremiti gotovo sve koktele. To može predstavljati znatan dodatni “udar” na vaš džep. Na partyju sigurno nećete raditi baš sve koktele. Tko bi sve to popio i kako bi društvo nakon toga uopće izgledalo? Pokušajte zato slijedeće: razmislite tko sve i u kolikom broju dolazi na vaš party, što bi uglavnom mogli željeti popiti, koje biste vi koktele u tom slučaju mogli ponuditi te prema tome odredite što ćete, od dolje navedenog, nabaviti.

Mješači (Mixers)
Često zaboravljamo da su mješači važni koliko i alkoholna pića, ili pak likeri, koje stavljamo u koktele. Ukusno svježe voće, osvježavajući tonik, svilenkaste kreme te egzotične i neobične arome, učiniti će vaše koktele još poželjnijima. Dakle, kada opremate svoj bar gledajte da se u njemu nađe nešto od sljedećeg:

Sokovi – razni; od naranče, ananasa, limuna, limete, brusnice, grejpa, rajčice; koristite obavezno svježe

Sour Mix – posebna mješavina koja ima vrlo kiseli okus

Sirupi – razni; od jagode, banane, maline, višnje – daju koktelima miris i boju

Coca Cola, Pepsi Cola ili neka druga Cola

Sprite ili 7-UP

Club Soda

Tonic Water

Mineralna voda

Tabasco umak – i danas se proizvodi od istih sastojaka od kojih se proizvodio prije više od 125 godina. Potpuno dozrele crvene papričice, sol s otoka Avery i vinski ocat dobiven prirodnom destilacijom – recept su za umak nevjerojatno ljutog i “vatrenog” okusa. Koristite samo originalni tabasco umak.

Worchestershire umak – mirišljavi umak napravljen od octa i različitih mirodija.

Angostura bitteri

Mlijeko

Kava

Također, nemojte zaboraviti na šećer, sol i papar.

Sour Mix – izmiksajte 1 mjeru limunovog soka i 1 mjeru šećera. Držite na hladnom. Rok trajanja je cca 7 dana.

Šećerni sirup – 1 mjeru vode stavite da se kuha. Čim voda zavrije, dodajte 2 mjere šećera te uz miješanje kuhajte dok se šećer skroz ne rastopi. Tada maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi. Na kraju, sirup ulijte u plastičnu bočicu i držite u frižideru. Odnos količine vode i šećera možete prilagoditi i vlastitom ukusu, kao i prema količini šećernog sirupa kojega ćete koristiti u koktelima.

UKRASI

Ukrasima dajete točku na “i” vašim koktelima. Ukrasi moraju zadovoljiti kvalitetu ostalih sastojaka. To znači da voće i ostali sastojci koje koristite svakako moraju biti svježi i oprani prije upotrebe. Najčešće upotrebljavani ukrasi u većini koktela uključuju: višnju, limun, limetu, naranču, ananas, jagodu. Neki od njih donose živost, boju i završni okus koktelima. Nadalje, masline, celer, moškatni oraščić pa čak i luk, sastojci su koji bi vam mogli zatrebati.

I što još? Da… LED!!! Gomile leda. U svim mogućim oblicima: kuglicama, kockicama, izlomljen, izmrvljen…, nikada nećete imati previše leda. Upravo kad i pomislite da ga imate dovoljno – napravite još!

Važno je napomenuti da kada radite koktele, led uvijek ide PRVI, bilo da se radi o čaši ili tresaču. Što se tiče tresača, u njega stavljate toliko leda da ispuni polovicu tresača. Isto tako, ako za miješanje koktela koristite električni mikser NIKADA u njega ne stavljajte krupni led, već isključivo usitnjeni tj. izlomljeni led. Time ćete spriječiti da se noževi miksera oštete.

Što se tiče načina mrvljenja leda…, upotrijebite malo mašte. Led možete staviti u novu, čistu, pvc vrećicu te lagano drvenim batom usitnjavati led. Nemojte pretjerivati da od leda ne bi ostao samo prah. Ne preporučuje se led stavljati u pamučnu krpu koliko god čista bila.

TEHNIKA

Kako ohladiti čašu?
Uvijek ohladite čašu prije nego što ulijete sastojke ili gotovi koktel. Moguća su tri načina na koja se to može učiniti.

1. Prije upotrebe čaša, stavite ih u frižider ili zamrzivač na 2 – 3 sata.
2. Napunite čaše mrvljenim ledom netom prije upotrebe.
3. Napunite čaše izlomljenim ledom i promiješajte ga prije ulijevanja koktela. 123456789

Ako u frižideru ili zamrzivaču nemate dovoljno mjesta, napunite svaku čašu ledom. Kada je koktel spreman, isipajte led, čašu dobro ispraznite i nakon toga ulijte koktel.

Kako “zamrznuti” čašu?
Postoje dvije vrste takvih čaša (izgleda kao da se na nju uhvatilo inje). Za one vrste jako hladnih koktela koja moraju izgledati “zamrznuto”, čaše moraju biti pohranjene u frižideru (ili još bolje zamrzivaču) nekoliko sati kako bi poprimile “zamrznuti” izgled. Za vrste koktela koji zahtjevaju “šećerno zamrznutu” čašu, potrebno je rub čaše, koja je prethodno dobro ohlađena, navlažiti kriškom limuna ili limete, a nakon toga rub umočiti u šećer.

Miješati koktel ili ne?
Za dobro promiješani koktel potrebno je barem deset sekundi miješanja. S druge strane, ako receptura za koktel koristi upotrebu pića koje sadrži CO2, mjehurići će obaviti većinu posla. Na vama je da samo s 2 – 3 kružna pokreta barskom žlicom dovršite posao.

Kada tresti koktel?
Koristite posudu za miješanje koktela za svaki koktel koji sadrži juice, šećer ili vrhnje. Možete koristiti i električni mikser. Preporuča se upotreba posude jer je dojmljivija. Nakon toga procijedite koktel iz posude u čašu koristeći barsko cjedilo.

Točenje
Natočite koktel u čašu čim ste ga napravili. U protivnom će izgubiti svoj tek.

“Plutajući” likeri
Stvaranje “efekta duge” u čaši, koristeći likere različitih boja, zahtjeva posebnu tehniku točenja. Svaki liker u čašu ulijevajte polagano, preko obrnuto okrenute čajne žličice (zaobljeni dio žličice mora biti okrenut prema gore). Počnite s likerima koji su “teži”. Recepture u kojima se koriste takvi likeri točno govore o redoslijedu točenja kojega se morate pridržavati. Dolijevajte vrlo polagano. Obrnuto okrenuta čajna žličica će raspršiti svaki liker jedan preko drugoga, ne miješajući ih.

Za sam kraj pretpostavimo da želite napraviti koktel drženje za 20-ak ljudi. Minimum onoga što će vam zatrebati je:

– 1 Vodka
– 1 Whisky
– 1 Gin
– 1 Scotch
– 1 Martini Sweet (Vermouth)
– 1 Dry Martini (Vermouth)
– 2 Ruma (1 svjetli i 1 tamni)
– 20-ak kg leda
– 2 cole
– 2 soda vode
– 2 soka od naranče
– 1 sok od brusnice
– 1 limeta
– 1 limun
– Masline
– Maraschino višnje
– Salvete
– Koktelski štapići
– Dodatne sastojke za koje procijenite da će vam zatrebati (npr. sok od ananasa, brusnice i sl.)
– Dodatno voće za kojeg mislite da biste ga mogli upotrijebiti (npr. naranče, ananas i sl.)
– Ostala pića – vrste i količina prema vašoj procjeni koktela koje ćete pripremati
– 60-ak čaša (3 po osobi) – gledajte da je većina čaša lowball i highball
– Obavezan pribor kojim ćete raditi koktele
– Izrežite limun i limetu te ih stavite u deblje zdjelice između mješača i alkoholnih pića
– Postavite salvete na stol tako da se vaši gosti mogu poslužiti njima. Isto tako možete i koktele servirati sa salvetama
– Izrežite dodatnog voća koje ćete koristiti za ukrašavanje koktela te ga smjestite svakog u posebnu zdjelicu
– Boce pića nemojte skrivati; postavite ih tako da ih vaši gosti vide