Prije nego što počnete pripremanje koktela i krenete s miješanjem sastojaka, važno je znati ukupnu količinu koktela kojeg želite napraviti. Na stranicama koje govore o vrstama koktela, uglavnom se radi o pripremi koktela za jednu osobu, osim ako drugačije nije navedeno. Isto tako, negdje ćete se možda susretati s nekim mjerama od kojih se neke kod nas slabo ili uopće ne koriste. Ovdje posebno napominjem da se na ovim stranicama koristi izraz “mjera” koja se odnosi na US fl. oz. – US fluid ounce (američka unca za tekućine koja se koristi u Americi, Kanadi, Australiji, Aziji i Novom Zelandu). To znači da je 1 mjera nekog pića 30 ml. U Europi je taj odnos malo drugačiji pa je 1 mjera = 2/3 oz., dakle 20 ml. U Ujedinjenom Kraljevstvu je pak 1 mjera = 5/6 oz., dakle 25 ml. S obzirom na te raznolikosti, gledajte da se kod izrade koktela odlučite za jedan standard mjere. Vrlo iskusni barmeni ne koriste mjerače, već mjeru određuju prateći vrijeme i količinu tekućine koju toče kroz ulijevače.

Dolje je navedena većina inače najčešće upotrebljavanih mjera kao i njihov međusobni odnos, što će vam uvelike olakšati sam posao pripreme i miješanja koktela.

Uštrcaj (Dash) = 0,3 ml = 0,01 fl. oz. = 4-5 kapi

1 kap ili kapljica (Drop) = 0,06 ml = 0,21 dash

1 žličica (Bar spoon, Tea spoon – tsp) = 5 ml = 0,16 fl. oz. = 1/3 žlice

1 žlica (Tablespoon – tbsp) = 15 ml = 0,5 fl. oz. = 3 žličice

1/2 mjere = 15 ml

2/3 mjere = 20 ml = 2/3 fl. oz. (standardna mjera u Europi)

5/6 mjere = 25 ml = 5/6 fl. oz. (standardna mjera u UK)

1 mjera = 30 ml = 1 fl. oz. (standardna mjera u US, Kanadi, Australiji, Aziji i Novom Zelandu)

IZRAZI

Dash – odnosi se na malu količinu sastojka koji se koristi kod pripremanja koktela. Da bismo uspjeli dodati toliku količinu najbolje će nam poslužiti ulijevač (sipač, dozer ili u originalu “pourer”). Možemo ga kupiti u trgovinama i vrlo jednostavno ga postavljamo na bocu. Postoje i pića s tvornički ugrađenim sipačima. Kada nije riječ o tekućini, nego o sastojku kao što je npr. šećer ili sol, izraz “dash” možemo slobodno zamijeniti izrazom “prstohvat”.

Crusta – naziv za čašu kojoj se na rub stavlja šećer

Float – odnosi se na malu količinu likera koji se vrlo oprezno dolijeva u piće tako da ostane na vrhu

Straight Up – izraz koji znači da se piće servira nemiješano i bez leda

On the Rocks – piće koje se poslužuje u čašu u kojoj je već stavljen led

Plain – piće bez ikakvih dodataka; toči se u čašu direktno iz boce

Sec – izraz koji znači “dry” (suh)