U Europi likeri imaju tradiciju serviranja nakon večere, uz opuštanje i uživanje u njima. U Americi ispijanje likera nije baš takva tradicija i to vjerojatno iz razloga što amerikanci sve rade vratolomnom brzinom. Oni pak teže uživanju likera pomiješanog s drugim pićima i sastojcima. Likeri datiraju iz prošlih stoljeća, a u prošlosti su se prvenstveno koristili kao ljekoviti eliksiri za “liječenje” različitih bolesti. Proizvode se u mnogim zemljama u svijetu, a gotovo svi su vrlo koncentriranog okusa i mirisa.

Kordijali se proizvode miješanjem (dodavanjem) ili redestilacijom (namakanjem) neutralnih alkohola zajedno s voćem, cvjetovima, biljkama, začinima, sjemenkama, korjenjem, mladicama i sokovima. Dok se kod procesa redestilacije odnosno namakanja, voće i mladice dodaju u brandy da odstoje 6-8 mjeseci, kod procesa miješanja alkohol se direktno miješa sa svježim sokom iz izlomljenog voća. Većina kordijala su blagi, obojani i vrlo koncentrirani te sadrže ne manje od 2,5% šećera.

Biteri su vrlo koncentrirana pića koja se koriste kao dodatak okusa i mirisa u koktelima. Proizvode se od korjenja, biljaka i bobica koje se ostavljaju u alkoholu radi dozrijevanja. Poznatije marke su: Angostura Bitters, Abbott’s Aged Bitters, koji se proizvodi u Baltimoreu od 1865. godine, Peychaud’s Bitters (New Orleans) i Orange Bitters, proizveden u Engleskoj od španjolskih naranči.

Likeri, kordijali, biteri i druga pića koriste se kao dodaci kako raznim koktelima, tako i u hladnim i toplim napitcima te u kratkim pićima. Evo popisa poznatijih:

Amaretto – talijanski liker koji se proizvodi od koštice marelice uz dodatak badema. Počeci proizvodnje datiraju iz daleke 1525. godine.

Amer Picon – biter; francuski aperitiv napravljen od kinina i mirodija, začinjen narančom.

Anisette – liker s dodatkom sjemenki anisa.

Angostura bitters – dodatak koktelima, porijeklom s Trinidada, vrlo koncentriranog okusa koji se proizvodi od korijena gorčice, raznih biljaka i bobica. Sadrži 45% alkohola. Prvu formulu za taj bitter napravio je 1824. godine dr. Johann Siegert, glavni liječnik u vojsci velikog osloboditelja Južne Amerike, Simóna Bolivara. Stožer dr. Siegerta je bio u luci grada Angostura (današnji Cuidad Bolivar), u Venezueli. On je eksperimentirao 4 godine da bi pronašao formulu za piće koje poboljšava apetit i opće zdravstveno stanje njegovih vojnika. Nedugo nakon toga, fama o Angostura bitterima vrlo se brzo proširila cijelim svijetom.

Tajna angosture:

Najčešća zabluda je mišljenje da angostura bitteri sadrže koru angostura drveta. Iako pravu formulu trenutno zna samo pet živućih ljudi, te ako znamo da sadrži razne biljke i bobice, svojevremeno je obitelj dr. Siegerta čuvala formulu za pravljenje bittera jednom od najvećih tajni u povijesti. Prije dvadesetak godina tinta, kojom je zapisana receptura na komadu papira, počela je blijediti. Papir je bio pohranjen u trezoru banke Barclay, u New Yorku. S tajnog mjesta na otoku Trinidad, gdje se i danas proizvodi angostura bitter, jedina preostala kopija recepture je ugledala svjetlo dana. Iza zatvorenih vrata, receptura je brižno prenesena na novi komad papira, koji je izrezan na četiri dijela te zapečaćen voskom u odvojene omote. Svaki od tih omota je posebno, i odvojeno, poslan preporučenom pošiljkom u New York. Svaka četvrtina je poslana tek nakon što je potvrđen dolazak one ispred nje. Neotvorene, i danas se čuvaju u trezoru.

Apricot Brandy – liker proizveden od posebne vrste malih francuskih marelica; sadrži 35% alkohola.

Batida de Coco – liker koji se proizvodi od kokosovog mlijeka, a odličan je kao osvježavajući aperitiv ili za gašenje žeđi. Koristite li ga samog ili kao dodatak koktelima, potrebno je ga je dobro protresti.

Benedictine – slatkasti biljni liker vrlo tajnovite recepture kojeg su počeli proizvoditi benediktanski svećenici prije više od 400 godina (benediktanci – katolički red koji je osnovao sv. Benedikt oko 5. stoljeća). Jedino što se danas sa sigurnošću zna je da Benediktanci kao bazu koriste cognac, začinjen različitim aromatima, korama voća te raznim travama.

Campari – gorki liker, aperitiv koji se proizvodi u Italiji. Začinjen je raznim travama, a točna receptura je vrlo tajnovita. Prvi ga je napravio Gaspare Campari, 1860. godine. Neki tvrde da je njegovu crvenu boju dobio od osušenog tijela ženke kukca koji obitava na trnovitom kruškastom kaktusu koji raste u Meksiku. Naravno, vrlo je upitno da li je to točno.

Chartreuse – liker vrlo osebujna okusa, nastao u Francuskoj prije više od 300 godina. Sada se proizvodi u destileriji 25 km udaljenoj od Grenoble-a u francuskim alpama te u Tarragoni u Španjolskoj. Originalna receptura je obavijena velom tajne, a izmislili su ga kartuzijanski svećenici u manastiru Vauvert, 1605. godine (kartuzijanci – katolički pustinjački red osnovan 1084. godine blizu Grenoble-a). Originalni recept je bio vrlo kompleksan, a na zaglavlju je pisalo, jednostavno u prijevodu, “Eliksir dugog života”. Danas se uglavnom koristi u zelenoj (green) i žutoj (yellow) varijanti (postoje i druge vrste). Yellow Chartreuse sadrži 40% alkohola dok Green Chartreuse ima oko 130 sastojaka i sadrži 55% alkohola.

Cherry Brandy – grožđani liker aromatiziran aromom višnje.

Cointreau – liker vrlo visoke kakvoće, nastao 1849. godine. Napravljen je od brendya i kore naranče; vrlo sličan likerima Curaçao i Triple Sec, ali slađi.
“I looked with a passion for the liqueur with that purity of crystal and great subtlety of taste that comes from the spirit of sweet and bitter orange peels.”
(Edouard Cointreau) ili u slobodnom prijevodu: “Sa strašću sam tražio liker s tako kristalnom čistoćom i velikom suptilnošću okusa koji dolazi iz duše slatkih i gorkih narančinih kora.”

Creme de Banana – liker s umjetnim dodatkom banane.

Creme de Cacao – liker obogaćen zrnjem kakaoa i vanilije. Postoji i tzv. “clear” koji ima svjetlu boju i koji se također proizvodi od zrnja koje se destilira, ali ne i filtrira.

Creme de Cassis – liker s dodacima crnog ribiza. “Chasis” je opći naziv za liker proizveden u Burgundiji u Francuskoj.

Creme de Mente – liker obogaćen metvicom; postoji u zelenoj i bezbojnoj (čistoj) varijanti.

Creme de Noyeaux – liker s dodacima marelice, breskvine koštice i badema.

Curaçao (Orange) – liker proizveden od gorke naranče koja raste na otoku Curaçao. Orange Curaçao može biti obojan narančasto, plavo, ili ostavljen čist, bez boje. Svima je okus potpuno identičan, a jedino gdje ćete primjetiti razliku je boja tj. vizualni efekt koktela u kojem se koristi. Orange Curaçao je vrsta triple seca.

Drambuie – patentom zaštićen škotski liker koji se radi od škotskog whiskya i meda divljeg vrijeska. Počeo se proizvoditi 1745. godine u gradiću Skye, a danas se proizvodi u Edinburghu. Sadrži 40% alkohola, a smatra se jednim od najboljih whisky likera na svijetu.

Galliano – svjetložuti liker obogaćen raznim biljkama, korijenjem i mirodijama kao što su anis, vanilija i gospino bilje.

Ginger Ale – blago piće s dodatkom ugljičnih kiselina i arome gingera. Ginger je azijska biljka crveno-smeđe boje koja se koristi kao začin ili aromatizirajući dodatak jelima i pićima.

Grand Marnier – liker na bazi konjaka obogaćen gorkom narančinom korom kojeg su izumili Marnier i Lapostolle 1820. godine. Konjak, koji se koristi u proizvodnji ovog pića, odstajao je u Chateau de Bourge, u srcu regije Charente, a sam Grand Marnier se proizvodi u Neauphle-le-Chateau od 1880. godine. Prije flaširanja, Grand Marnier stoji u hrastovim bačvama te se vrlo oprezno filtrira nekoliko puta.

Grenadine – sirup koji se proizvodi od šipka, a koristi se za aromatiziranje i kao dodatak boje koktelima.

Irish Cream – liker punog okusa napravljen od irskog whiskya i slatkog vrhnja. Obično sadrži od 17 do 20% alkohola. Poznatije marke su: Bailey’s, Carolan’s i Dunphy’s. Predstavlja svjetski broj 1 liker, a najbolje ga je piti samog s ledom.

Kahlua – liker s dodatkom kave; sadrži oko 27% alkohola. Postoji mišljenje da je to meksički liker, ali to je samo djelomično točno. Naime, kava koja se koristi u ovom likeru je iz Meksika, ali se nakon toga šalje u Heering, u Danskoj, gdje se vrši proces destilacije. To je vrlo popularan liker, a poseban ga je užitak piti pomiješanog s hladnim mlijekom.

Kina Lillet – piće nastalo u Francuskoj krajem 19. stoljeća gdje se u aperitivska vina dodavao kinin. U današnje vrijeme ovo piće možete pronaći pod nazivom Lillet Blanc tj. Lillet Blonde (ovisno o teritoriju).

Kummel – liker s dodacima kumina (kimla), sjemenki anisa te ostalih biljaka. Vjeruje se da ga je prvi proizveo 1570-ih godina Lucas Bols, u vrijeme kada se bavio proizvodnjom gina. Danas se proizvodi u zemljama sjeverozapadne Europe, Baltičkim zemljama i Skandinaviji.

Liker od jagode – dobiva se namakanjem jagoda u alkohol.

Liker od kave – alkoholni liker obogaćen aromom kave.

Liker od maline – dobiva se namakanjem malina u alkohol. Radi se i od crnih malina.

Liker od višnje – postoji mnogo načina za dobivanje ovog likera – namakanjem višanja u alkohol, od ekstrakta dobivenog močenjem višanja u alkohol, itd.

Malibu – liker koji se danas proizvodi kombinacijom tradicionalne vještine i moderne tehnologije. Proces započinje miješanjem finog šećernog sirupa (melase), nastale iz šećerne trske, i mlijeka kokosovog oraha zajedno s čistom izvorskom vodom i pažljivo odabranim kvascem koji na kraju šećer pretvara u alkohol.

Maraschino – liker koji se proizvodi i u Hrvatskoj, u Dalmaciji, preko 200 godina; za proizvodnju se koristi isključivo višnja maraske koja raste na tom podneblju. Također, vrlo poznat i priznat proizvođač ovih likera je i talijanska tvrtka “Luxardo”. Na etiketi svakog njihovog maraschina možete pročitati: “The Italian liquer best known and most appreciated all over the world”.

Martini (Vermouth) – bitter na bazi vina u tri varijante: bianco (proziran i gotovo bezbojan), dry (suh ili vrlo suh – extra dry) i rosso (crvenkast). Odličan kao aperitiv, a najpoznatije vrste se proizvode u Italiji i Francuskoj iako njegov originalan naziv (Vermouth) vuče korjene iz njemačke riječi “Wermut”, što znači pelin, sastojak u svakom vermouthu.

Midori – liker s dodatkom dinje koji se proizvodi u Japanu, a sadrži 23% alkohola.

Parfait Amour – liker žućkasto-ljubičaste boje koji se proizvodi od raznih cvjetova, začina i voća. Vrlo popularan u 19. stoljeću kod pripadnica ljepšeg spola.

Pernod – francuski liker koji svoju jedinstvenu aromu duguje anisovom ulju i ekstraktima aromatičnih biljaka dobivenih kroz proces destilacije te filtriranje vode. Sadrži 40% alkohola.

Pivo – vrlo popularno slabije alkoholno piće koje se dobiva nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog (rjeđe pšeničnog) slada uz dodatak hmelja. Također sadrži pivski kvasac i vodu koja je glavni sastojak. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra “tekućom hranom”. Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka. Povijest proizvodnje piva datira iz davne 7000 godine prije Krista gdje su je u domaćinstvima proizvodili Babilonci.

Porto – posebna vrsta crvenog vina koje se proizvodi u Portugalu. Postoje različite varijante.

Rakija od breskve – jako i suho alkoholno piće dobiveno destilacijom bresaka.

Red Bull – energetski napitak koji se konzumira protiv mentalne i fizičke iscrpljenosti. Nastao u Austriji. Postoje velik broj i drugih raznih energetskih napitaka i njihovih imena.

Rock and Rye – liker na bazi razblaženog whiskya od raži; ponekad ćete u bocama naići i na komade voća.

Sambuca – liker čiji naziv ima latinsko porijeklo, a duguje ga posebnoj vrsti bazge (Sambuca Nigra) koja raste u Italiji i od čijih se cvjetova proizvodi uz dodatak anisa i drugih sastojaka. Najčešće se koristi bijela Sambuca iako još postoje crvena i crna. Poslužuje se prije jela. Legenda kaže da u piće treba dodati 3 zrna kave, koja simboliziraju zdravlje, sreću i bogatstvo. Sambuca se prije ispijanja može zapaliti, plamen se sam ugasi i kratkog je vijeka. U tom slučaju se pije dok je još topla.

Sloe Gin – engleski liker proizveden od bobica grma crnog trna. Sadrži 30% alkohola.

Soda voda – vrsta pjenušave vode koja sadrži bikarbonate sode. Odličan lijek protiv žgaravice.

Southern Comfort – mješavina bourbona i breskvinog likera.

Strega – talijanski liker napravljen od 70 različitih biljaka, mirodija i mladica. Prvi puta je proizveden 1860-ih godina u Beneventu, u središnjoj Italiji. Postoji legenda da ga je izmislila prekrasna djevojka koja ga je koristila da bi bacala čini na ljude koji su bili “bolesni” od ljubavi. Zbog toga je ovom likeru dodijeljen naziv Strega, što znači vještica. Dan danas liker asocira na romantiku (dvoje ljudi koji ga zajedno piju, uživat će zajedno u beskrajnoj ljubavi).

Tia Maria – patentom zaštićen liker s Jamaike aromatiziran tzv. Blue Mountain kavom, čokoladom i tropskim začinima. Sadrži 26% alkohola. Vrlo je “zavodljivog” okusa u kojem možete uživati pijući ga, kako s hladnom Coca-Colom, tako i s vrućom kavom.

Triple Sec – narančom oplemenjeni liker koji se dobiva trostrukom destilacijom.

V8 Juice – sok napravljen od 8 različitih vrsti povrća. Ako imate problema s nabavkom istog, poslužiti će i neki multivitaminski sok.