Da biste mogli napraviti većinu koktela, trebali bi imati sljedeći pribor u vašem baru, a postoje i cijeli setovi koje možete kupiti čime ćete prvenstveno uštediti vrijeme. Neke nazive pribora je dosta teško doslovno prevesti na hrvatski ali se nadam da mi nitko neće jako zamjeriti na nekim izrazima.

Posuda za miješanje koktela (Shaker) – Jedna od najvažnijih alatki vašeg bara. Postoje razni tipovi posuda, od klasičnih do modernih. Za one dubljeg džepa kao i one koji će svoje goste željeti zadiviti ne samo svojom kreativnošću i spretnošću, već i savršenim izgledom opreme u svojem baru, postoje vrlo lijepe i skupe posude za miješanje koktela. Njih ćete vrlo vjerojatno trebati potražiti negdje o online trgovinama. Posuda primarno služi za pripremanje koktela čiji se sastojci (npr. vrhnje, jaja, šlag, sirup, med, jogurt, likeri s velikim postotkom šećera, itd.) ne mogu dobro izmiješati u čaši za miješanje. Takve koktele trebamo “protresti”, čemu je posuda za miješanje koktela i namijenjena. Važno je i to da u posudu prvo stavljamo led i to do polovice, a tek nakon toga sastojke za koktel. Tako dobivamo njezinu sekundarnu upotrebu – jednostavno i brzo hlađenje koktela.

VAŽNO !!!

Ne kupujte posude za miješanje koktela koje su iznutra ili izvana presvučene raznim umjetnim materijalima. Može vam se dogoditi da se materijal počne ljuštiti pa takva posuda gubi svoju svrhu. Takve su posude obično i najjeftinije, a prepoznat ćete ih po tome što, jednostavno rečeno, već na prvi pogled djeluju umjetno i nekvalitetno.

Razlikujemo dvije osnovne vrste posuda za miješanje koktela: Boston shaker i Standard shaker.

Boston shaker – Sastoji se od dvije, uglavnom srebrne posude koje savršeno pristaju jedna u drugu. Negdje ćete naići i na posudu kojoj je jedan dio načinjen od stakla, a drugi od nehrđajućeg čelika. Takva posuda za miješanje koktela zove se American shaker ili Manhattan Boston shaker. Boston shaker uglavnom koriste profesionalni barmeni jer se njime teže barata nego s klasičnom posudom za miješanje koktela.

Standard shaker – Najpoznatija posuda za miješanje koktela danas. Možda se negdje susretnete i s nazivom Cream shaker. Uglavnom se izrađuje od srebra, a patentiran je 1877. godine u Chicagu. Koristi se pretežno za koktele koji sadrže mlijeko ili vrhnje iako će odlično poslužiti za pripremu gotovo svih koktela koji zahtijevaju njegovu upotrebu. Vrlo je jednostavan za korištenje i, kao takav, nezamjenjiv dio pribora za vaš bar.

Čaša za miješanje (Mixing glass) – Nakon posude za miješanje koktela, vrlo važan dio pribora u vašem baru. Postoji u raznim veličinama. Mnogi kokteli se pripremaju u čašama za miješanje. Naravno, za istu se namjenu može upotrijebiti i stakleni dio Boston shakera, iako je preporučljivo nabaviti čašu za miješanje. Služi za miješanje koktela koji ne sadrže “guste” sastojke kao što su npr. šlag, kremasti likeri i sl. Takvim koktelima nije potrebna posuda za miješanje koktela jer se koktel priprema jednostavno s nekoliko kružnih pokreta miješanja pomoću barske žličice. S čašom za miješanje se upotrebljava i barsko cjedilo.

Barsko cjedilo (Strainer) – Kada nabavljate posudu za miješanje koktela postoji mogućnost da uz nju dobijete cjedilo. Boston shaker uglavnom nije opremljen cjedilom, ali zato standardni shaker obično je, iako nema pravila. To je vrlo korisna alatka izrađena od nehrđajućeg čelika. Na njegovoj unutarnjoj strani nalazi se spiralno namotana čelična žica (nešto poput polukružne opruge) koja je vrlo prilagodljiva iz razloga njegove primjene na raznim promjerima posuda. Barsko cjedilo se postavlja na vrh posude za miješanje koktela ili čaše za miješanje. Time se omogućava da se koktel istoči u odgovarajuću čašu bez “neželjenih” sastojaka kao što su ostaci leda, voća i sl. Ako nemate barsko cjedilo, u krajnjoj nuždi može poslužiti i obična cjediljka koju sigurno imate kod kuće ali se zbog “vizualnog doživljaja” preporuča nabava i korištenje barskog cjedila.

Barska žličica (Bar spoon) – Vitalno pomagalo da biste maksimalno iskoristili čašu za miješanje. Napravljena je ili od srebra ili od nehrđajućeg čelika. Negdje ćete naići i na plastične. Da biste dobro izmiješali koktel u različitim čašama za miješanje, potrebno je kod odabira barske žličice obratiti posebnu pozornost na njenu duljinu koja je, optimalno, 25 cm. Osim za miješanje, koristi se i za dodavanje sastojaka u koktele (npr. šećer, sol, med i sl.). Negdje ćete se susresti s izrazom “žličica za miješanje” (mixing spoon). Razlika je u tome da žličica za miješanje nije udubljena kao barska žlica, nego je ravna i ima rupice koje omogućavaju pravilno miješanje i sjedinjavanje sastojaka, te kao takva ne može poslužiti za dodavanje sastojaka u koktel.

Mjerač, mjerica, mjera (Jigger) – Služi za doziranje pića i kao takav je nezamjenjiv u baru. Izrađuju se od nehrđajućeg čelika. Postoje razni oblici i veličine mjerača i to uglavnom od 10 do 50 ml. Najpraktičniji su oni dvostruki tako da na jednoj strani mjerača imamo veću mjeru, a s druge strane manju. Na stranicama koje govore o klasičnim koktelima, možete upotrijebiti omjer 1 mjera = 20 ml (EU), 1 mjera = 25 ml (UK) ili 1 mjera = 30 ml (US), dok na stranicama koje govore o bezalkoholnim koktelima i toplim napitcima imamo omjer 1 mjera = 30 ml. Napominjem da izraz “mjera” nije strogo definirana količina. Ukoliko želite, možete upotrijebiti i drugačiju količinu koja će biti dostatna i odgovarati će situaciji u kojoj se nađete.

Daščica za rezanje (Cutting board) – Plastična ili drvena daščica koja služi za pripremu dekoracija za koktele. Ovdje treba paziti da se daščica redovito pere i da se ne reže puno različitih sastojaka za redom jer će u protivnom doći do miješanja mirisa i okusa sastojaka. Dobro ih je imati nekoliko.

Mikser (Mixer ili Blender) – Postoje razne varijante i oblici ali najbolje će poslužiti oni koji imaju posudu u kojoj su noževi. Koristi se prvenstveno za pripremu tropskih koktela, gdje se voće mora dobro “izmiksati”.

Barski nož (Bar knife) – Nezamjenjiv pribor koji se od ostalih noževa razlikuje po karakterističnom vrhu. On služi za “nabadanje” pripremljenih dekoracija. Izrađuje se isključivo od nehrđajućeg čelika dok drška može biti drvena ili plastična. Standardna dimenzija noža je 23 cm.

Ribež (Grater) – Mnogi kokteli sadrže sastojke koje je potrebno “naribati” kao npr. koru limuna, čokoladu, badem i sl. Upravo tome služi ribež. Izrađuje se od nehrđajućeg čelika.

Usitnjivač (Muddler ili Grinder) – Služi za usitnjavanje sastojaka u čaši, kao što je npr. metvica. Kod nabavke pripazite da kupite drveni jer će vrlo efikasno izmrviti svaki sastojak za kojeg to receptura propisuje, a s druge strane neće oštetiti čašu. Kao zamjena za njega poslužiti će i druga strana žlice.

Posuda za led (Ice bucket) – Služi za držanje kockica leda ili već usitnjenog leda. Neke posude na dnu imaju sito koje služi za razdvajanje otopljenog leda. Izrađuju se od nehrđajućeg čelika ili plastike. Uz posudu za led obično dobivate i hvataljku za led.

Hvataljka za led (Tongs) – Služi za uzimanje i stavljanje leda u koktele, a izrađuje se u raznim dimenzijama od plastike ili nehrđajućeg čelika.

Cjedilo (Citrus reamer/Juicer) – Vrlo koristan pribor u vašem baru. Postoje električni i obični “ručni” koji se uglavnom izrađuju od plastike. Služe za cijeđenje limuna, limete, naranče i sl.

Mnogima od vas ovaj će se popis učiniti prilično dugačak. Da biste imali gore navedeni osnovni pribor u baru, te tako bili u mogućnosti pripremiti većinu koktela, bilo bi dobro da s vremenom nabavite sve što je ovdje navedeno. Osim toga, siguran sam da nešto od toga već i imate kod kuće. No, to nije sve. Izgled pravog pravcatog bara, a time i uzdahe gostiju, postići ćete nabavkom još nekih korisnih “sitnica” kao što su:

– otvarač za boce
– stakleni vrč
– slamčice (razne, u bojama koje god možete zamisliti)
– podloške za čaše
– salvete
– razni ukrasi (kišobrančići, koktelski štapići i sl.)

…i onda još:

– barska kutijica
– posuda za dodatke koktelima
– usitnjivač leda
– razni ulijevači (poureri) za boce
– set za čaše kojima rub mora biti umočen u sol ili šećer

I naravno, trebaju vam i čaše.