Većini od vas vjerojatno je poznata ona izreka: “Shaken, not stirred”, što bi se kod nas moglo prevesti kao “protresen, ne miješan”. Koristi je James Bond, specijalni agent 007, za svoj omiljeni Vodka Martini. Iako u novijim filmovima pije sasvim nešto drugo, sada nećemo o tome.

S druge strane, oni koji teže za čistunstvom tvrde pak da protresti martini znači oslabiti ga. Iako je gore navedeni vodka martini poznatiji u filmovima o Jamesu Bondu, “pravi” Bond Martini je navodno onaj iz filma Casino Royale. Ime mu je Vesper Martini i za njega sam Bond tvrdi da ga je izmislio. Osim toga, to je i jedini martini kojega se vidi da Bond, osim što ga naruči, i pije u svojim filmovima.

Vjeruje se da je vodka prvi put napravljena na bazi alkohola od raži i to u 12. stoljeću te je korištena u medicinske svrhe. Sve do 14. stoljeća proizvodila se isključivo u Rusiji da bi se nakon toga počela proizvoditi i u Poljskoj. U Rusiji se koristila kao ritualno piće i servirala povodom crkvenih blagdana. U 17. stoljeću postalo je uobičajeno da se vodka poslužuje na ruskim carskim banketima. Svako svečano jelo obavezno je počinjalo s vodkom i kruhom.

U vrijeme carske Rusije vodka se proizvodila od krumpira, dok se danas proizvodi od raži, kukuruza ili pšenice pri vrlo visokom sadržaju alkohola, nakon čega se filtrira kroz pougljenjeno povrće.

Vodka je u Americi postala popularna 1930. godine. Tada obitelj Smirnoff dolazi u Ameriku sa svojom recepturom za pripremanje vodke, što se odnosilo na vodku koja je dozrijevala 10 godina u drvenim bačvama.

Petar Veliki se smatra ocem Pepper vodke iz jednostavnog razloga jer je bio prvi koji je vodki dodao biber.

Najpoznatije marke su: Finlandia, Smirnoff Vodka, Absolut Vodka, Stolichnaya, Tanqueray Sterling Vodka.

Danas postoje i aromatizirane vodke koje se proizvode s dodatkom limete, limuna, ananasa, kave, marelice, cimeta i dr.

Koktele čiju osnovu čini vodka možete potražiti ovdje.