Na početku jedno malo objašnjenje s obzirom da se na ovim stranicama uglavnom koristi riječ “Whisky”. Negdje ćete naići na izraz “Whiskey” i to kod whiskeya koji je proizveden u Irskoj ili Americi i čita se sa slovom “e”. Drugdje ćete pak naići na izraz “Whisky” koji se čita bez slova “e”. Domovina mu je Škotska ili Kanada.

Riječ “whisky” dolazi od keltske riječi “uisgebaugh” što znači “voda života”. Whisky se proizvodi od žitarica. Njegov okus i miris ovisni su o vrsti žitarica i o procesu dozrijevanja. Žitarice se usitnjavaju da bi se dobilo žito, nakon čega se dodaje voda i tada se sve zajedno kuha da bi se dobio škrob. Nakon toga se dodaje slad gdje škrob postaje šećer. Šećer se tada dodaje u kvasac koji fermentira. Na kraju se takav kvasac stavlja u proces destilacije i konačno dobivamo whisky. Whisky se tada čuva u različitim vrstama bačvi.

Proizvodi se prvenstveno u Škotskoj, Americi, Kanadi i Irskoj.

Najpoznatije marke su: Chivas Regal, Jack Daniels, Johnnie Walker, Teacher’s, White Horse, J&B i dr.

Američki whiskey možemo razvrstati u tri kategorije: bourbon, rye i corn whiskey.

Bourbon
Na kraju 18. stoljeća, baptistički svećenik Elijah Craig bio je prvi koji je predstavio bourbon. Dogodilo se to u gradu Georgetown u državi Kentucky. Od tada, mnogi farmeri proizvode bourbon, a radio ga je i otac Abrahama Lincolna. Proizvodnja bourbona bila je vrlo popularna kod doseljenika iz Europe, koji su taj posao započeli u današnjem gradu Harrodburgu u državi Kentucky. Godine 1791. vlada je, u obližnjoj državi Pennsylvaniji, uvela porez na bourbon što je dovelo do bijega tamošnjih proizvođača bourbona u planine Kentuckya. Tamo su započeli prvo s uzgojem kukuruza. U 19. stoljeću rođeni su mnogi poznati proizvođači bourbona među kojima je bio i tadašnji pukovnik James Beauregard Bean i George Dickel.

Bourbon je dobio ime 1758. godine po francuskoj kraljevskoj obitelji. Na taj su način Francuzi dali podršku američkoj neovisnosti od britanske vladavine. Francuske riječi često su se koristile kao nazivi za novootkrivene zemlje. Godine 1780., Virginia se počela odvajati od Kentuckya te je tako jedan dio svoje zemlje nazvala prema francuskom generalu, LaFayette. Godine 1785. otkrivena je regija koju su nazvali Bourbon. Iz te regije, bourbon se distribuirao rijekom Ohio sve do New Orleansa.

Bourbon whiskey nije miješan niti s jednim drugim whiskeyem ili neutralnim pšeničnim alkoholom. Prema američkom saveznom zakonu, mora se destilirati mješavinom barem 51% kukuruza, a kao ostatak se smije upotrijebiti ječam, pšenica i raž. Blagost i slatkoća bourbona u svakom slučaju ovise o kukuruzu. Bourbon se prvo destilira (peče) u kotlu za destilaciju, nakon čega se prebacuje u hrastove bačve u kojima će dozrijevati barem 2 godine (prema američkom zakonu). Ako dozrijeva oko 25 godina, dobivamo blag bourbon vrlo izbalansiranog okusa. U SAD-u je zakonom zabranjena prodaja stranog bourbona.

Samo oni whiskeyi koji su destilirani u okrugu Bourbon, u Kentuckyu, smiju imati oznaku “Bourbon”. Danas se u Kentuckyu proizvodi gotovo 80% bourbona u svijetu. Njegov osobit i blag okus čini ga odličnim izborom kao dodatak ne samo u koktelima nego i u raznim jelima, umacima i desertima, a naročito onima u kojima ima čokolade. Najpoznatije vrste bourbona su Southern Comfort, Wild Turkey, Maker’s Mark i dr.

Rye whiskey sadrži minimalno 51% raži, dok ostatak čine ječam i kukuruz.

Corn whiskey se najmanje proizvodi od ove tri vrste, a njegov glavni sastojak je barem 80% kukuruza. Ostatak čine ječam i raž.

Irish Whiskey
Ovaj whiskey je mješavina žita i whiskeya proizvedenih od slada ječma. Bushmill’s destilerija datira iz 1608. godine, te kao takva slovi za najstariju destileriju u Irskoj. Poznate marke su: Bushmill’s, Jameson i Tullamore.

Scotch (Škotski whisky)
Proizvodi se na isti način kao i irski whiskey, osim što njegov poseban tresetni i zadimljeni izgled potječe iz procesa isušivanja ječmenog slada nad zapaljenim tresetom. Prvi su ga počeli proizvoditi irski svećenici u Škotskoj. Možemo ga razvrstati u dvije osnovne kategorije: Single malt (scotch napravljen iz samo jedne vrste slada) i Blended scotch (scotch proizveden miješanjem nekoliko vrsti slada i žitarica). Ovaj potonji je vrlo popularan u cijelom svijetu.

Krajem 1840. godine otac whiskeya John Dewar, proizveo je različite vrste whiskeya, a kasnije je njegov whiskey postao najprodavaniji miješani scotch u Americi.

Singl malt se proizvodi od slada ječma i otapa miješanjem u toploj vodi. Nakon toga mora dozrijevati barem 3 godine. Proizvodi se u četiri pokrajine u Škotskoj: Highlands, Lowlands, Speyside i Campletown.

Scotch koji se proizvodi u regiji Highlands možemo razvrstati u četiri regije: sjeverna, južna, istočna i zapadna. Na ječmeni slad na sjeveru, veliki utjecaj ima morski zrak i zemlja boje breskve. Stoga je tamo scotch mirišljav i ukusan te pomalo slankast. Vrlo popularan single malt iz te regije je Dalmore. Južni dio pokrajine Highlands je poznatiji po blended scotchu Dewars i Famous Grouse. Karakterizira ih oštar i srednje sladak okus. Popularni single malt scotchevi iz te regije još su Edradour i Glenforres. Slad na istoku pokrajine Highlands je neznatno sladak i mutan te se scotch, koji se dobije iz takvih sastojaka, poslužuje nakon jela. Lochnagar i Glendronach su vrlo popularni single malt scotchevi i tretiraju se kao prvoklasni. Na zapadu pokrajine ima tek nekoliko vrsti i teško ih je kategorizirati. Generalno, gusti su i suhi. Poznati su Oban i Glengoyne.

Pokrajina Lowlands je kopneni dio juga Škotske. U prošlosti, negdje oko 1850. godine, svaki grad je imao vlastiti pogon za destilaciju. Single malt scotch koji se proizvodi u toj pokrajini puno je laganiji nego onaj u pokrajini Highlands. Karakterizira ga sladak, vrlo nježan okus. Također, vrlo dugo dozrijeva. Vrlo popularni scotchevi iz te regije su Auchmtoshan, Glenfiddich i Ladyburn.

U pokrajini Speyside nailazimo na vrlo “namirisane” single malt scotcheve koji taj epitet duguju dodacima kao što su karamfil, ruža, kruška i ljubičica. Tijekom dozrijevanja čuvaju se u drvenim spremištima kako bi se dobio pun i bogat okus.

Single malt scotchevi iz pokrajine Campletown dolaze s poluotoka Kintyre. Neki čak tvrde da su se na tom području destilacijom bavili čak i prvi Kelti koji su tamo stigli u 6. stoljeću. Campletown je centar komercijalne proizvodnje. Između 1880. i 1920. bilo je 34 destilerije koje su proizvodile milijune galona single malt scotcha. Danas su samo dvije glavne – Springbank i Glen Scotia. Scotch iz ove pokrajine je punog mirisa i arome te pomalo slankastog okusa.

Canadian Whisky
Ova vrsta je gotovo uvijek mješavina whiskya (tzv. blended whisky). Kao primaran sastojak koristi se raž. Obično je svjetliji i blaži od ostalih vrsta whiskya ili whiskeya. Poznate marke su: Canadian Club, Seagram’s, Crown Royal.

Koktele čiju osnovu čini whisky ili whiskey možete potražiti ovdje.